A következőkben jöjjön néhány tipp, melyeknek segítségével jobb keresési eredményeket érhetünk el a világ legnagyobb keresőjében.

 

Kulcsszavak helyes kiválasztása

Hatékonyabbá tesszük a keresést, ha több kereső kifejezést írunk be a keresőkbe. Ajánlott két vagy több szóösszetételt használni, amelyekkel a keresést specifikálni tudjuk. Ha németországi nyaralást tervezünk, akkor érdemes a „németország nyaralás”, „németország vakáció” szópárokra keresni. Ugyanis ha csupán a „nyaralás”-ra vagy „németország”-ra keresünk rá, akkor olyan általános információkat kapunk, amelyek nem feltétlenül fontosak számunkra.

Google vagy google?

A Google keresője nem tesz különbséget a kis- és nagybetű között, tehát ugyanazt a találati listát kapjuk függetlenül attól, hogy tulajdonnevek kezdőbetűit kisbetűvel írjuk-e be.

Keresés szűkítése

Lehetőség van a keresést követően új keresést indítani módosított kulcsszavakkal a már meglévő találati lista szerint. Amennyiben szűkíteni szeretnénk a találati eredményeket, akkor használjuk az oldal alján olvasható „találatok szűkítése” funkciót.

100 találat egyszerre

Ha meg akarjuk kímélni magunkat az oldalak közötti lépegetéstől, állítsuk be az oldal jobb felső részén található „Keresési beállítások” funkció segítségével, hogy egy oldalon hány találatot jelenítsen meg a Google (választhatunk 10-es, 20-as, 30-as, 50-es és 100-as bontások közül).

Egy elég is

Ha kevés az időnk, vagy bízunk abban, hogy a Google a számunkra legrelevánsabb oldalt adta ki első helyre, akkor a „Google keresés” helyett kattintsunk a „Jó napom van” gombra – így a találatok listázása nélkül közvetlenül érkezünk az első helyet megszerző oldalra.

Alapvető keresési operátorok

Vannak könnyen megtanulható jelek, amelyek segítségével a keresést még inkább pontosítani tudjuk. Ez azért fontos, mert így a Google a számunkra legrelevánsabb oldalakat tudja megmutatni. Ezek az ún. operátorok lehetőséget adnak az összetett keresésre, illetve arra, hogy előzetesen kiszűrjük a bennünket nem érdeklő információkat.

Szavak összekapcsolása

Ha a kifejezéseket idézőjelek közé tesszük, a Google olyan oldalak listáját nyújtja válaszként, amelyek relevánsak az idézőjelben található mindegyik kifejezésre, az általunk megadott sorrendben. Visszatérve az előző példához, a „németországi nyaralás” szavak idézőjeles használatával a két szó egy kifejezést alkot, és ezáltal csak olyan oldalak szerepelnek a találati listában, amelyekben a kifejezés ugyanígy szerepel.

Egyik a kettő közül

Az angol „OR” kötőszót akkor érdemes használni, ha a „vagy-vagy” feltétel szerint szeretnénk keresni. Ha például bizonytalanok vagyunk abban, hogy valóban Berlinben szeretnénk nyaralni, akkor kereshetünk ajánlatokat Londonra vonatkozólag is. Az „OR” (vagy) szócska közbevetésével az angol és a német nyaralás keresése egyidejűleg fog történni. A nyaralás berlin OR london kulcsszavakkal tehát olyan oldalakat érünk el, amelyek relevánsak vagy a londoni vagy a berlini nyaralásra.

Mínusz jel

Amennyiben a keresést még inkább specifikálni szeretnénk, használjuk a – jelet. Fontos, hogy az írásjel előtt hagyjunk szóközt! Használata akkor tanácsos, amikor valamilyen feltételt ki szeretnénk zárni. Ha fontos számunkra, hogy a nyaralásunk semmiképp ne legyen körutazás, akkor a keresést a németország nyaralás ‑ körutazás kifejezéssel indítsuk el.

Keresés felsőfokon

A keresés specifikálásához a Google számos eszközt nyújt, amelyeket az Advanced Search, azaz a Speciális keresés felületen keresztül érhetünk el. (A keresőmező mellett jobbra található az odavezető link.)

Ennek segítségével csak olyan oldalak közül kereshetünk, amelyek
- tartalmazzák az összes kifejezést, amelyek a keresési mezőben szerepeltettünk
- csak a pontos kifejezést tartalmazzák
- tartalmaznak legalább egy szót a leírtakból
- egyik szót sem tartalmazzák a leírtak közül
- az általunk kiválasztott nyelven íródott oldalak közül történik a keresés
- az általunk meghatározott fájl-formátumok jelennek meg
- az általunk meghatározott időpont után megjelent web-oldalak között történik a keresés
- a kifejezés előfordulása az általunk meghatározott részén van az oldalnak
- találatok olyanok, amelyek az általunk adott webhelyen vannak
- általunk kiválasztott felhasználási jogoknak megfelelő oldalak szerepelnek a találati listában

A „speciális keresés” szűrői mellett számos könnyen megjegyezhető utasítással könnyíthetünk a keresésen. A következőkben ezekről lesz szó.

Oldalon belüli keresés

Ha egy oldalon belül szeretnénk keresni, akkor a keresés mezőbe a kulcsszó után írjuk be a site:domain.hu kifejezést. Ha az MTA tagjai érdekelnek bennünket, a tagok site:mta.hu feltétel megadásával gyorsan egy listán láthatjuk a külső, levelező, rendes stb. tagok sorát.

Hasonló oldalak elérése

A related:domain.hu utasítással azokat az oldalakat listázza ki a Google, amelyek a megadott domain.hu-hoz hasonlítanak. Például a related:origo.hu kifejezésre olyan oldalak listája kerül elénk, amelyek az origo.hu-hoz hasonlóan híreket közölnek.