HTML

Google használati tippek

2011.01.26. 14:41 :: lovaszij

Írta: Tibi

2010. November 17.

 
A Google a legnépszerűbb kereső Magyarországon, ezért a napi használatakor jól jön néhány ügyes trükk, ami megkönnyíti, hatékonyabbá teszi a használatát.
 
A legtöbben így használják a Google-t:

1. beírják a címét a böngészőbe, vagyis annak legfelső címsorába
2. begépelnek néhány szót a keresőablakba (keretes csík a Google-oldal közepén),
3. megnézik az első (vagy legfeljebb az első három) találati oldalt.

1. A google meghívása

A modern böngészők tetején (Firefox, Google Chrome, Internet Explorer, Opera) már külön ablakocska van – jellemzően a címsortól jobbra –, ahová közvetlenül beírhatjuk a keresendő szavakat. Ebben a mezőben a Google ajánl is keresőszavakat, kiegészítést, legnépszerűbb variációkat.

Ugyanez történik, ha a meghívott főoldal keresőmezőjébe beírunk, a Google máris fölajánlja a legnépszerűbb variációkat, mellettük kis kék felirat jelzi a találatok számát. Nyugodtan gépeljünk tovább, ha egyik szó sem egyezik a kívánságunkkal – közben további variációkat fogunk látni.

Persze a felajánlott szavakat el is tüntethetjük, ha zavaróak: például gyorsabb gépeléssel, vagy az esc (escape) gomb leütésével, avagy a lista alján lévő, kék betűs “bezár”-ra kattintva. Utóbbi az adott keresésben végleges hatású.

Pontosabb találatok

Mivel a Google már ismeri a magyar helyesírást és ragozást – pontosabban a toldalékolást, de ez nekünk most mindegy –, ezért nem csak azt a szóalakot veszi figyelembe, amit beírtunk. De a gyakran keresett szavaknál mindig a beírt alak uralja a találatokat (például számítógép, notebook, laptop). Ezért a ragozott alakot érdemes beírni, ha mondjuk a “számítógép” után olyan találatokra vagyunk kíváncsiak, ahol valami történik vele (javítás, gyorsítás).

Szintén figyelembe veszi a kereső, hogy milyen sorrendben írjuk be a szavakat. Így az “emel adót” és az “adót emel” kifejezésekre (idézőjel nélkül is) eltérő találati listát kapunk. Gyakori szópárok, kifejezések esetén az első oldalakon (akár több tucaton is) pontosan azt látjuk, amit beírunk. Ez a kereső tanulékonyságának köszönhető, mert egyébként az egymás mellé írt szavak egymástól távol is szerepelhetnek a találatokban. Ha kipróbáljuk az automata adó szópárt, az első találaton már látjuk is ezt a távolságot: Automata fánksütő gép eladó vagy bérbe adó. (Sokkal inkább témába vágó találatokat kapunk a játékautomata adó szópárra.)

Ha a pontos kifejezést szeretnénk viszontlátni a találatok közt, tegyük azt idézőjelbe. Ez esetben mindegy, hogy szabályos idézőjeleket (“...”) vagy macskakörmöt ("...") használunk. Akkor is fontos az idézőjel, ha a kereső által “kihagyott” szavakra (és, vagy, hogy stb.) feltétlenül szükség van a pontosabb eredményhez. Egyébként akár idézőjellel, akár anélkül írunk be szöveget, a Google legföljebb az első 32 szót veszi figyelembe.

Hasznos jelek és gombok

Amikor a beírt szópárt nem egymás mellett, hanem egymáshoz közel szeretnénk viszontlátni, tegyünk közéjük csillagot, például: adó * határidő. Az első oldal alján még további tippeket is kapunk, esetünkben ezt: iparűzési adó határidő, személyi jövedelemadó határidő. (Angol nyelvű keresésnél a csillagot idézőjelen belül is ki lehet használni.)

Ha a fönt említett “kihagyott” szavak egyikére nagy szükségünk van (és nem használunk idézőjelet), a + jel segít. Próbáljuk ki a következő változatokat: Star Wars I és Star Wars +I, látni fogjuk, hogy jelentős a különbség.

A mínusz (-) jellel kizárhatjuk a minket nem érdeklő szavakat a keresésből. A mínuszt minden kizárandó szó előtt meg kell ismételni, és szóköz nélkül “tapadjon” a szóhoz. Például: adóbevallás -adótanácsadás -tanácsadás.

A köztes számértékekre, például az árakra, az évszámokra úgy kereshetünk, hogy a megadott két szélső érték közé két pontot teszünk: kerékpár 20000..50000, tüntetés 1990..2000.

Idegen szavakat vagy rövidítéseket tartalmazó keresésnél érdemes használni a keresőablak alatti gombokat: “Magyar nyelvű oldalak” és “Oldalak ebből az országból: Magyarország”.

Ne feledkezzünk meg az oldal alsó soráról sem, ahol a “Találatok szűkítése” kifejezésre kattintva tovább kereshetünk a Google által egyszer már kiszűrt adattengerben, újabb keresési kifejezés(eke)t megadva.

Bár a keresőablak melletti “Speciális keresés”-re kattintva nagyon sokféle módon finomíthatjuk a műveletet, és – egyebek közt – fájltípust is megadhatunk, ez a kifejezés önmagában is hasznos (és érdemes megjegyezni): “filetype:”. Ha például ingatlanokra vonatkozó szerződéseket keresünk Word dokumentum formátumban, ezt írjuk be a keresőablakba: alaplap user manual filetype:doc

Hasonló módon találhatunk egyéb szöveges (rich text, azaz rtf), prezentációs (PowerPoint, azaz ppt) és Excel (xls) formátumú fájlokat. Ezeket a Google képes megjeleníteni a böngésző ablakában is – tehát anélkül, hogy az adott programot elindítanánk –, ha a találat alatti kék betűs “HTML-változat”-ra kattintunk. Utóbbi előnyös, ha a gépünkön nincs például prezentációs program.

Átváltás, időjárás, sport

Ha beírjuk a keresőablakba ezt: 84000 huf in euro vagy 84000 HUF in EUR, akkor kiemelt találatként megkapjuk, hány eurót ér 84 ezer forint: 84 000 Hungarian forints = 284.657097 Euros. Ez egyébként alig tér el az MNB aktuális középárfolyamával számított értéktől (284,533568 euró). A lényeg tehát annyi, hogy a forint nemzetközi rövidítését használjuk (HUF) akár kis- akár nagybetűvel, és a két valutanem közé írjuk az “in” szócskát, persze idézőjel nélkül. (Az amerikai dollárt egyaránt írhatjuk USD és dollar alakban is.)

Ne feledjük, hogy tizedesvessző helyett pontot fogunk látni, akárcsak a mértékegységek átváltásánál.

Most arra vagyunk kíváncsiak, hogy 21 colos (inch-es) átlójú képernyőnk hány centiméter. Ezt írjuk a keresőbe: 21 inch in cm, eredményként pedig ezt kapjuk: 21 inch = 53.34 centimeter.

Az autók sebességének átszámításához tudni kell, hogy a tengerentúlon nem a km/h, hanem a kph rövidítést ismerik.
Ha tudni akarjuk, hogy az USA-ban jellemző 55 mérföld/órás sebességkorlátozás mennyinek felel meg nálunk, ezt írjuk be: 55 mph in kph, az eredmény: 55 mph = 88.51392 kph.

Szintén egyszerű rálelni egy térség vagy település időjárás-jelentésére. Például: időjárás Miskolc – az eredményt napocskák és felhők teszik szemléletesebbé. Mellesleg a szélirányt és -sebességet, valamint a páratartalmat is leolvashatjuk.

Ugyanígy kiemelt találatként kapjuk meg a népszerű futballcsapatok legutóbbi és következő meccsének adatait, valamint a bajnokságban elfoglalt helyüket. Csak írjuk be egy csapat nevét (akár kisbetűvel): pl.: Bayern München.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keressunk.blog.hu/api/trackback/id/tr542615421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása