HTML

Hogyan keresünk a neten?

2011.01.26. 21:00 :: lovaszij

 

A keresni az Interneten pofonegyszerű dolog! Minden bizonnyal az, hisz', annyian csinálják nap mint nap! Százezrek ülnek kis hazánkban is a számítógépük elé, nyitják ki a böngészőjüket, és írják be a Google keresőbe annak a valaminek a nevét, amit keresnek. Lehet az termék, szolgáltatás, cég, iskola, intézmény, bármi...

A Google a keresőkifejezésre ad egy hatalmas listát. Rendszerint valóban hatalmasat - és áttekinthetetlent. Nem ritka, hogy százezres vagy milliós nagyságrendben sorakoztat fel olyan weboldalakat, ahol a keresett termék, szolgáltatás, cég, fogalom megnevezése előfordul.

A Google persze rangsorolja az általa fellelt weboldalakat. A lista elejére teszi azokat, amelyek szerinte leginkább relevánsak, magyarul amelyek leginkább arról szólnak, amire a felhasználó keresést indított. Ez alapvetően jó lenne így, de gyakran kapunk olyan listát, aminek az első oldalán (első 10 találat) nem találunk értelmes választ a kérdésünkre. Nem kapunk kielégítő vagy elegendő mennyiségű információt.

Ilyenkor akár órákat is el lehet tölteni azzal, hogy sorra vesszük a találati lista tételeit, egyenként megnyitjuk a listán szereplő weboldalakat, és keresgélünk a várt információk után.

Pedig van egy-két fogás, amivel a Google az igényeinknek sokkal megfelelőbb találatokat tudna adni!

Évek óta foglalkozom az Internettel, de még nem találkoztam a környezetemben olyan emberrel, aki a Google keresés igazán célra törő befolyásolásának a módszereit alkalmazta volna.

Aztán egyszer rátaláltam egy módszertani gyűjteményre, és rádöbbentem: lehet gyorsan, célratörően keresni a Google segítségével. Ha ezeket a fogásokat alkalmazzuk, nem kell órákig böngészni a találati listában, míg megtalálja az ember azt az információt, amire kíváncsi.

Ebben a blogban a Google-keresés kipróbált, leírt fogásait, trükkjeit, módszereit szeretném megosztani azokkal, akik nem ismerik.

A részletekről a következő bejegyzésekben...

Amit leírok, nem saját találmányom. Más weboldalakon akadtam rá jó módszertani leírásokra, gyűjteményekre. Ezeket igyekeztem ide összegyűjteni, közkinccsé tenni...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keressunk.blog.hu/api/trackback/id/tr882479807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása