HTML

Tippcsokor

2011.01.26. 14:17 :: lovaszij

Tudja, hogy kell a Google-ben domainre szűrve keresni? Miként lehet számológépként, vagy devizaátváltóként használni? Hogy könnyedén megoldható az intervallumra történő keresés? Cikkünk segítség azoknak, akik nem tudtak mindenre igennel felelni.

Szinte nincs olyan internetező, aki naponta ne használná, mégis a többség körülbelül úgy teszi ezt, mintha a kocsijában csak második fokozatig váltana fel. Összeszedtük a leggyakrabban használható illetve legérdekesebb Google keresési lehetőségeket.

 

Alapvető lehetőségek |

Akkor jutunk a legpontosabb találatokhoz, ha keresésünk nem kisregény méretű, emberi kérdésből áll, hanem néhány, pontosan megválasztott kereső-kifejezésből. Ez utóbbiaknál az is fontos lehet, hogy mire nem vagyunk kíváncsiak. A kulcsszavak egymás mellé gépelése automatikusan azt jelenti, hogy azokat a találatokat kapjuk meg első helyen, amelyekben mindegyik szerepel. Ugyanakkor sokszor nagyban növelhető a „tiszta találatok” esélye azzal, ha valamit kizárunk a keresésből. Ehhez az adott kifejezés elé egy – jelet kell tenni. Főleg olyan esetekben érdemes élni ezzel, amikor a keresett kifejezés több dolgot is jelenthet.

Amennyiben konkrét mondatot, idézetet vagy szókapcsolatot keresünk, tegyük a keresendő szöveget idézőjelek közé. Ekkor a kereső az ezzel teljesen megegyező találatokat fogja megjeleníteni.

Célzott keresés |

Ha egy bizonyos oldal tartalmára vagyunk kíváncsiak, akkor a legjobb első körben leszűkíteni erre a területre a keresést. Ehhez a kereső-kifejezések mellé a site:[honlap címe] szöveg írandó. Kisebb méretű szűkítések egy kattintással megoldhatók a keresőmező alatt közvetlenül elérhető lehetőségekkel. Így lehet országra, vagy adott nyelvre szorítkozni a találatok listázásánál.


Az eddig említett lehetőségek, valamint sok más egyéb szűrési funkció is elérhető a speciális keresés pont alatt.

 

Ilyesmire vagyok kíváncsi |

Ha nem csupán egy konkrét kifejezésre, de általában a témára vagyunk kíváncsiak, akkor jöhet jól, ha a lista a szinonimákat is tartalmazza. Ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy a kulcsszó elé közvetlenül egy ~ (un. tilde) jelet teszünk. Azt azért tartsuk szem előtt, hogy a Google alapvetően angol nyelven mozog otthonosan, tehát a magyar kifejezéseknél nem feltétlenül kapunk tökéletes eredményeket.


A nyelvőr |

Az előbbi mondat ellenére ma már nagyon hasznos segítség tud lenni, az elgépelésre, nyelvtani pontatlanságokra figyelmeztető megjegyzés, amely a keresési találatok tetején jelenik meg. Sok esetben jobb eredménnyel zárjuk a keresésünket, ha lefuttatjuk a Google által felkínált alternatív keresést, de olyan is előfordul, hogy a kereső alapból felülbírálja a rosszul begépelt szöveget.

 

-tól, -ig |

Termékek vásárlásánál jöhet nagyon jól a számtartományra való keresés. Ilyenkor két pontot kell tennünk a két határérték közé, és így minden azon belül lévő számot tartalmazó találatot kilistáz nekünk a kereső.

 


Csak prezentációk
|

Amennyiben egy bizonyos fájlformátumban elérhető tartalmakra vagyunk kíváncsiak, a kulcsszó vagy kulcsszavak után a filetype:[dokumentumformátum kiterjesztése] résszel kell kiegészíteni a keresésünket.

 

Számológép, pénzváltó, világóra |

Talán nem sokan tudják, de a Google keresőmezője tökéletes számológépként funkcionál. Így ha valamilyen egyszerűbb matematikai művelet eredményére van szükségünk, nem kell a számítógépünk megfelelő alkalmazása után kutatni, vagy feltúrni az íróasztalunkat egy valahol ott heverő számológépért. Elég, ha bepötyögjük a műveletet a keresőbe, és máris ott az eredmény.

 


Ugyanilyen könnyen kaphatunk segítséget gyors devizaátváltási műveletekhez. Elég a mennyiséget és a devizák típusát begépelnünk, valamint a kettő közé az angol in vagy to szavak valamelyikét tenni. Az eredmény természetesen eltérhet az általunk használt bank vagy más szolgáltató által használt árfolyamtól, de ha csak hozzávetőleges értékre van szükségünk, akkor ez sokkal gyorsabb megoldás.


Előfordul, hogy távoli országban lévő személyt kell telefonon keresnünk. A Google-ben két szó begépelésével megkaphatjuk, éppen mennyi idő van az adott térségben. Ehhez a time szó után egy városnevet kell beütnünk. (Ez a funkció a www.google.hu oldalról egyelőre nem elérhető, ezért bizonyosodjunk meg, hogy a www.google.com oldalról futtatjuk a keresést.)

 

Forrás:
http://www.bitport.hu/megoldasok/tippcsokor-a-hatekonyabb-google-kereseshez

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://keressunk.blog.hu/api/trackback/id/tr122615360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása